Evangelische Kirchengemeinde A.B. Schäßburg

Aktuell  Chronik  Gemeinde  Benutzung  Datenschutz  Impressum  ABC
Biserici protestante din Sighișoara

Versiune imprimabilă  Sosire  Vizualizare mărită

deutsch  magyar  english

Biserica din Deal
 


Biserica de Deal, cu hramul Sfântului Nicolae și situată pe „Dealul Școlii” (429 m), este vizibilă de departe, indiferent de direcția în care intri în oraș. Construcția eclesiastică datează de la începutul secolului al XIII-lea d. Hr., când (pe locul unui biserici mai mici în stil romanic) a fost construită bazilica cu trei nave și un turn masiv pe partea vestică. O a doua fază de construcție s-a desfășurat în perioada 1345 până în jurul anului 1400, când corul a fost reconstruit în stil gotic. De altfel, corul stă pe rămășițele menționatei biserici de tip sală mai vechi, astăzi fiind singura criptă din Transilvania. Faza finală de construcție s-a încheiat în jurul anului 1500, nava în stil gotic târziu, inclusiv pridvorul de sud, precum și frescele datând din această perioadă. Două date atestă acest lucru: inscripția din anul 1483 (pe o fereastră a fațadei de sud) îl evocă pe primarul Michel Polner ca având merite deosebite, și 1488 (în pronaos sub turn), aceasta identificându-l ca fiind pictorul frescelor respective pe Jakobus Kendlinger din Sf. Wolfgang.
Biserica din Deal a fost biserica parohială a orașului Sighișoara până la Reformă, adică până la mijlocul sec. al XVI-lea. Acest lucru s-a schimbat însă după Reformă, când Biserica Mănăstirii (care a aparținut Ordinului Dominican până în anul 1544), care este mult mai ușor accesibilă, a primit acest statut. De la mijlocul secolului al XVI-lea încoace, Biserica din Deal a fost folosită din ce în ce mai puțin pentru servicii divine și a decăzut tot mai mult. Drept urmare, a ajuns într-o stare avansată de degradare, spre sfârșitul secolului al XX-lea reprezentând chiar un pericol pentru cei care voiau să-i calce pragul. Măsurile cuprinzătoare de renovare și restaurare, efectuate între anii 1992 și 2003, finanțate mai întâi de către Fundația Messerschmitt din München (Faza I) și apoi de către Ministerul Culturii din România (Faza a II-a), au contribuit nu numai la consolidarea clădirii (realizate de către specialiști de la Universitatea Tehnică din Karlsruhe/Germania) și salvarea acestei bijuterii de arhitectura medievală, dar și la scoaterea în evidență a unor componente artistice foarte valoroase cum ar fi stranele medievale sau o serie de fresce (Sf. Nicolae, Sf. Treime, Arhanghelul Mihail, Judecata de Apoi, secvența de imagini din hagiografia Sf. Gheorghe), toate acestea fiind decopertate și restaurate. În anul 2004, Biserica din Deal a primit chiar Marele Premiu al Uniunii Europene „Europa Nostra” pentru această restaurare reușită.
Biserica din Deal mai conține o serie de obiecte de cult din alte biserici din împrejurimea Sighișoarei. Toate aceste obiecte sacre valoroase trebuiau „salvate” în anii 1990, când – în urma emigrării în masă a populației săsești după căderea comunismului – multe lăcașuri de cult, biserici medievale fortificate cu tot inventarul lor au fost lăsate în voia sorții. Pentru a proteja aceste obiecte de degradare, vandalism și furt, ele au primit un loc de cinste în Biserica Deal. Printre acestea se numără de pildă altarele de la Șaeș/Schaas, Beia/Meeburg și Cund/Reußdorf, cristelnița de la Șaeș/Schaas, retablul de la Florești/Felsendorf, lăzile de zestre de la Brădeni/Henndorf etc. 
Astăzi doar sporadic pe timpul verii mai au loc servicii divine în Biserica din Deal; de obicei la Rusalii și apoi în ultima duminică a fiecărei luni. Slujbele Parohiei Evanghelice C. A. au loc în principal în Biserica Mănăstirii – în anotimpul rece, în paraclisul de la etaj. În mod regulat însă se țin pe timp de vară, de regulă vinerea, concerte (în principal de orgă, dar și corale sau cu alte instrumente) în Biserica din Deal. Și, desigur, ca atracție turistică, Biserica din Deal este deschisă pentru vizite în acest scop. Faptul că se percepe o taxă de intrare, contribuie la întreținerea acestui monument istoric emblematic nu numai pentru Sighișoara, ci și pentru toată Transilvania. Programul pentru vizitatori poate fi găsit pe acest site.


Fresca legendei Sfântului Gheorghe





 
Biserica mănăstirii



Biserica mănăstirii arată așa. După invazia mongolă din 1241, dominicanii au venit și ei în Transilvania.
Avem o scrisoare de indulgență a Papei Bonifaciu al VIII-lea din 20 martie 1298, în care sunt menționate ca deja existente mănăstirea și Biserica Sf. Maria (în stil romanic) de pe castel. Aceasta înseamnă că faza de construcție trebuie să fi avut loc mai devreme (anii 50, 60, 70 ???).
Deoarece sfârșitul secolului al XV-lea trebuie să fi fost mai bun din punct de vedere economic, mănăstirea și-a putut permite și să mărească biserica. Actuala biserică a mănăstirii este însă un amestec de gotic și baroc, deoarece în 1676 a avut loc un mare incendiu care a distrus aproape întreg castelul.
În biserica mănăstirii a ars tot ce era din lemn, iar bolta de deasupra naosului s-a prăbușit.

În perioada Reformei (prima jumătate a secolului al XVI-lea), sașii transilvăneni s-au alăturat reformei luterane, la fel ca și sighișorenii.
Călugării au fost alungați, clădirile mănăstirii au fost secularizate, iar acolo s-au adăpostit tot felul de lucruri (mult timp au fost școli, iar la un moment dat și consiliul orășenesc s-a întrunit acolo). În anul 1886 clădirile mănăstirii au fost demolate, astfel încât astăzi avem doar biserica (mănăstirească). Dar numele mărturisește trecutul „monahal”. Înainte de Reformă, Bergkirche era adevărata „biserică parohială”.
După Reformă, biserica mănăstirii a concurat cu Bergkirche pentru această funcție. Din perspectiva de astăzi, trebuie spus că biserica mănăstirii „a câștigat”, întrucât urcarea către biserica de munte este grea.
Din punct de vedere arhitectural, însă, nu trebuie „efortată” nicio comparație. Fiecare dintre cele două biserici are propria sa frumusețe aparte.


Biserica de la Siechhof

Biserica Leproșilor a fost construită pe la mijlocul secolului al XVI-lea.
Siechhof a fost - după cum sugerează și numele - un leprozar, unde era și o școală pentru bolnavi. „Curiozitățile” Bisericii Siechhof sunt un amvon exterior (există și astăzi) și o fereastră pentru împărțirea Sfintei Împărtășanțe (acum zidit).
În prezent, Biserica Siechhof este „în paza” comunității greco-catolice.
Gemeindebrief

Muzică bisericească

Touristische Kirchenbesichtigung (Stand: 10.6.2025)
Bergkirche: täglich, 10-18 Uhr.
Klosterkirche: Di-So, 10-18 Uhr.
Der Preis beträgt 15 Lei je Eintrittskarte.

În scopuri turistice bisericile pot fi vizitate (actualizat: 10 6 2025)
Bisceria din Deal: deschis zilnic între orele 10 şi 18.
Biserica Mănăstirii: marţi până duminică între orele 10 şi 18.
Preţul de intrare este de 15 lei/bilet.

Templom Turisztikai Látogatások (Utolsó frissítés: 2025.6.10)
Vártemplom: Nyitva minden nap 10-18 óra között.
Kolostortemplom: Nyitva keddtől vasárnapig 10-18 óra között.
Az ár 15 lej belépőjegyenként.

Tourist church visit (Last Updated: June 10, 2025)
Curch on the Hill: open every day 10 a.m.-6 p.m. .
Monastary Curch: open from Tuesday to Sunday, 10 a.m.-6 p.m. .
The price is 15 lei per entry ticket.

Regelmäßige Termine

Montag-Donnerstag 
8-12 Uhr Gebührentag

Mittwoch
17 Uhr Konfirmandenunterricht

Donnerstag 
18 Uhr Kirchenchor
19 Uhr Posaunenchor 

Freitag 
18 Uhr Sommerkonzerte


Die Evangelische Kirchengemeinde A. B. Schäßburg, Str. Cositorarilor Nr. 13, RO-545400 Sighişoara, funktioniert aufgrund der Kirchenordnung der Evangelischen Kirche Augsburgischen Bekenntnisses in Rumänien veröffentlicht im Amtsblatt der Regierung Rumäniens Nr. 637 vom 4. September 2008 und dem Gesetz Nr. 489/2006 betreffend Religionsfreiheit und allgemeinen Regelungen für die Glaubensgemeinschaften, veröffentlicht im Amtsblatt der Regierung Rumäniens Nr. 11 vom 8. Januar 2007

Parohia Evanghelică Sighişoara C. A., Str. Cositorarilor Nr. 13, RO-545400 Sighişoara funcționează în baza Statului Bisericii Evanghelice C. A. din România, publicat în Monitorul Oficial nr. 637 din 4.9.2008 şi a Legii 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, publicata in Monitorul Oficial nr. 11 din 8.1.2007

Az A. H. Sighisoara Evangélikus Egyházközség (Str. Cositorarilor no. 13, RO-545400 Sighişoara), a Romániai Augsburgi Hitvallású Evangélikus Egyház 2008. szeptember 4-i 637. számában megjelent Romániai Evangélikus Egyházközség Egyházi Rendje és a Román Kormány Hivatalos Közlönyének 2007. január 8-i 11. számában megjelent 489/2006. számú, a vallásszabadságról és a vallási közösségek általános szabályairól szóló törvény alapján működik